• Deze webshop is tijdelijk gesloten. Bestellingen kunnen in de winkel gedaan worden. Op woensdag 1 september is de winkel gesloten om de collectie aan te vullen. In de maand September is de winkel van dinsdag tot zaterdag geopend, iedere maandag is...

Categorie 1 vuurwerk

Misschien heb je er wel eens van gehoord of iets over gelezen, categorie 1 vuurwerk. Of, zoals het soms ook genoemd wordt, categorie F1 vuurwerk.

Categorie 1 vuurwerk is het lichtste soort vuurwerk wat in Nederland te koop is. Voor cat. 1 vuurwerk is geen vergunning nodig. Iedereen boven de 12 jaar mag het cat. 1 vuurwerk het hele jaar door afsteken. Daarnaast mag het cat. 1 vuurwerk het hele jaar door, vergunningsvrij in de detailhandel verkocht worden.

Wat is categorie 1 vuurwerk?

Welk vuurwerk valt onder categorie 1 en mag dus het hele jaar verkocht en afgestoken worden?

Een aantal voorbeelden van cat.1 vuurwerk zijn:

  • Wondertollen
  • Grondbloemen
  • Bengaalse fakkels
  • Knalerwten
  • Rookbommetjes
  • (Feest) fonteinen
  • Fluiters

 

Nu zijn er een paar uitzonderingen waar altijd even op gelet moet worden. Bijvoorbeeld de wondertollen en de grondbloemen. Deze vallen onder categorie 1 vuurwerk en mogen dus het hele jaar door verkocht en afgestoken worden. Maar, er zijn ook wondertollen met knal aan het einde. Deze vallen onder cat.2 vuurwerk en mogen uitsluitend op de door de overheid vastgesteld vuurwerk verkoop momenten verkocht worden en alleen tijdens de jaarwisseling afgestoken worden.

Ik heb nog vuurwerk, mag ik dit afsteken?

Heb je nog vuurwerk over en wil je dit op een later tijdstip afsteken? Controleer dan altijd even goed de verpakking in welke klasse, of in welke categorie dit vuurwerk valt. Cat. 1 vuurwerk mag je dus gerust het hele jaar afsteken. Maar de zwaardere categorie├źn mogen uitsluitend tijdens de jaarwisseling afgestoken worden.

 

Ter informatie:

Ondanks dat het categorie 1 vuurwerk het hele jaar verkocht mag worden is dit vuurwerk alleen in de maanden november en december bij ons te koop in de winkel. Wordt het cat. 1 vuurwerk online besteld? Dan kan de bestelling uitsluitend afgehad worden op de vooraf gekozen vuurwerk afhaalmomenten.

Bekijk hier het actuele assortiment cat. 1 vuurwerk van Plaggenmarsch.

Laatst bekeken