• Deze webshop is tijdelijk gesloten. Bestellingen kunnen in de winkel gedaan worden. Op woensdag 1 september is de winkel gesloten om de collectie aan te vullen. In de maand September is de winkel van dinsdag tot zaterdag geopend, iedere maandag is...

Veilig vuurwerk afsteken

Vuurwerk afsteken en kijken naar vuurwerk wat afgestoken wordt is natuurlijk hartstikke leuk! Er zijn maar weinig mensen, die echt mooi siervuurwerk niet mooi vinden om naar te kijken.

Er is alleen wel één grote maar, het afsteken van het vuurwerk moet altijd op een veilige, en sociale manier gebeuren.

Onderstaand vind je een overzicht van hoe je het vuurwerk op een veilige manier kan afsteken. Met een sociale manier bedoelen wij dat er ook met het afsteken van vuurwerk, rekening gehouden wordt met het moment, de omgeving en de omstanders.

Vuurwerk (buiten cat. 1 vuurwerk) mag uitsluitend afgestoken worden tijdens de jaarwisseling. Houd je daar ook aan. Steek nooit vuurwerk “onverwachts” af, mensen kunnen hiervan schrikken. Steek nooit vuurwerk af in de buurt van kleine kinderen en steek nooit vuurwerk af in de buurt van dieren.

 

Hoe steek je veilig vuurwerk af

  1. Lees voor dat je het vuurwerk gaat afsteken goed de handleiding/ de gebruiksaanwezig van het vuurwerk dat je gaat afsteken. Laat je niet verassen voor wat er gaat komen, maar weet wat je af steekt. Weet wat het gaat doen, weet wat je kan verwachten.

  2. Draag een vuurwerkbril. Én heel belangrijk, zorg dat niet alleen jij, maar alle mensen die om het vuurwerk heen staan ook een vuurwerkbril dragen.

  3. Draag gehoorbescherming, oordopjes of oorschelpen. Het is maar net wat je het prettigst vindt, maar bescherm je trommelvliezen. Hetzelfde geld voor de mensen om het vuurwerk heen.

  4. Houd vuurwerk nooit in de hand, maar zet of lig het op de grond.

  5. Zet het vuurwerk stevig neer tussen bijvoorbeeld een paar stenen. Op deze manier voorkom je het risico dat het vuurwerk kan omvallen.

  6. Steek vuurwerk af met een vuurwerk aansteeklont, gebruik dus geen aansteker!

  7. Zorg dat zowel jij die het vuurwerk afsteekt, als de mensen er om heen voldoende afstand bewaren tot het vuurwerk wat afgestoken gaat worden.

  8. Gaat het vuurwerk niet af? Laat het met rust. Ga niet te snel kijken wat er niet gaat, stel het gaat nog af en je kijkt er net in…

  9. Is het vuurwerk niet afgegaan? Probeer dit dan niet opnieuw af te steken.

  10. Ga je na het afsteken het vuurwerk opruimen? Laat het dan eerst allemaal goed doven. Of nog beter, doof het vuurwerk in een emmer water voordat je het in de kliko gooit.

 

Laatste tip, zijn er kinderen aanwezig als je het vuurwerk gaat afsteken? Zorg dan altijd voor dat ieder kind goed in de gaten wordt gehouden door een volwassene. Let vooral bij kinderen op beschermende middelen als de veiligheidsbril en gehoorbescherming, maar ook op de kleding.

Steek nooit vuurwerk af in de buurt van kleine kinderen, steek nooit vuurwerk af in de buurt van dieren.

Laatst bekeken